Ένα φυσικό προϊόν υγείας είναι αποτελεσματικό μόνο εάν τα συστατικά του έχουν απορροφηθεί σωστά. 

Μπορεί να είναι θεωρητικά το καλύτερο προϊόν στην αγορά και πραγματικά να ταιριάζει τέλεια στις ανάγκες σας, ωστόσο αν το παίρνετε σε λάθος χρονική στιγμή ή με λάθος διατροφή, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά!

Υπάρχουν πολλές πιθανές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν με τα συμπληρώματα σας, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά τους ή την δράση άλλων φαρμάκων. Ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες για να βελτιώσετε τον προγραμματισμό και την ορθή λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής που χρησιμοποιήτε.

Τα μέταλλα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τροφή.

Σε γενικές γραμμές, τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο απορροφώνται καλύτερα με άδειο στομάχι. Εάν ληφθεί με τροφή, άλλα μέταλλα και συστατικά τροφίμων μπορεί να αλληλεπιδράσουν και να μειώσουν την απορρόφηση.

Ο σίδηρος δεν πρέπει να λαμβάνεται με ασβέστιο.

Αυτά τα μέταλλα τείνουν να συνδέονται μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να μειώσει δραστικά την απορρόφηση. Γενικά, ο σίδηρος πρέπει να λαμβάνεται με βιταμίνη C για τη βελτίωση της απορρόφησης, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνεται με άλλα μέταλλα.

Ο ψευδάργυρος πρέπει να λαμβάνεται με τα τρόφιμα.

Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα να παρουσιάσετε ναυτία, τη συνηθέστερη ανεπιθύμητη ενέργεια από συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Όλα τα φάρμακα του θυρεοειδούς θα πρέπει να ληφθούν μακριά από τα τρόφιμα, τα συμπληρώματα και άλλα φάρμακα.

Τα φάρμακα του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των Levothyroxine, Triiodothyronine (Τ3), κλπ πρέπει να ληφθούν με άδειο στομάχι. Οι δοσολογίες είναι τόσο ευαάσθητες  ώστε οποιαδήποτε επέμβαση με άλλες ουσίες μπορεί να μεταβάλει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στο σώμα.

Το ασβέστιο λαμβάνεται καλύτερα τη νύχτα.

Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο λαμβάνεται καλύτερα πριν τον βραδινό ύπνο, επειδή το σώμα μας είναι πιο ενεργό και δραστήριο στην οικοδόμηση και αποκατάσταση των οστών κατά την διάρκεια του ύπνου.

Μην παίρνετε τα συμπληρώματα σας με τσάι ή καφέ.

Αυτά τα καφεϊνούχα ποτά περιέχουν φλαβονοειδή και άλλες ενώσεις που μειώνουν την απορρόφηση διαφόρων μεταλλικών στοιχείων.

Όταν είναι δυνατόν, διαιρέστε τις δόσεις σας.

Αν και ορισμένα θρεπτικά συστατικά ή προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για λήψη σε υψηλή δόση ταυτόχρονα, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ένα χάπι δύο φορές την ημέρα αντί για δύο χάπια μία φορά την ημέρα.

Πάρτε λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά με γεύμα που περιέχει λίπη.

Οι βιταμίνες A, D, E και K είναι όλες λιποδιαλυτές, όπως και το συνένζυμο Q10, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Όλα αυτά απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται με λιπαρά τρόφιμα, όπως το τυρί, το αβοκάντο και τα αυγά.

Μη συγχέετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα προϊόντα φυσικής υγείας.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, είναι γενικά καλύτερα να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων  ακριβώς την ίδια στιγμή που λαμβάνεται τα συμπληρώματα σας. Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό σας ,τον ιατρό σας, ή τον επαγγελματία υγείας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθείτε και τι πρέπει ή δεν πρέπει να ληφθεί μαζί τους.

Τώρα που έχετε μια καλύτερη εικόνα για το πότε να πάρετε τα συμπληρώματα σας, είναι πάντα σημαντικό να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα υγείας είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα παίρνετε τακτικά. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για εκείνους που είναι πάντα σε κίνηση, ή έχουν πρόβλημα ακόμη και να θυμούνται πού άφησαν τα κλειδιά του σπιτιού τους. Ακολουθούν ορισμένες επιπλέον συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι θα παίρνετε πάντα τα συμπληρώματα σας, ακόμα και στις πιο έντονες ημέρες:

Αγοράστε ένα κουτί για χάπια (pill box).

Η οργάνωση των πρωινών, απογευματινών και βραδινών σας χαπιών σε ένα εβδομαδιαίο δοχείο μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους συμμόρφωσης και βελτίωσης της λήψης των συμπληρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να ορίσετε μόνο το αρχικο χάπι για μία φορά την εβδομάδα,την έναρξη δηλαδή- ας πούμε, κάθε Κυριακή; Για το υπόλοιπο της εβδομάδας, μπορείτε απλά να πάτε σε «αυτόματο πιλότο» και να μην ανησυχείτε για το ποια μέρα και πότε πρέπει να το πάρετε, καθώς θα σας καθοδηγούν οι σημειώσεις από το κουτί χαπιών.

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή υπενθύμισης

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές τηλεφώνου που είναι διαθέσιμες έτσι ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τους συναγερμούς σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όταν θα χρειαστεί να πάρετε τα χάπια σας. Εάν είστε ο τύπος του ατόμου που έχετε πάντα το τηλέφωνό σας μαζί σας, κατεβάστε μια δωρεάν εφαρμογή και κάντε τη προσπάθεια σας!

Κρατήστε δύο σετ χάπια

Ένα στην εργασία και ένα στο σπίτι. Κάνοντας αυτό, δεν θα έχετε ποτέ τη δικαιολογία να μην έχετε τα χάπια σας στο χέρι όταν σκέφτεστε να τα πάρετε. Ανάλογα με το προϊόν, ακόμα και η κατοχή κάποιων στο αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι επωφελής, έτσι ώστε αν ξεχάσετε την υπενθύμιση στο κινητό θα τα έχετε ανά πάσα στιγμή μπροστά σας στους χώρους που βρίσκεστε.

Αναπτύξτε μια διαδικασία ρουτίνας.

Όποια και αν είναι η ρουτίνα σας, είναι σημαντικό να έχετε μια.Το πρωινό σας ,το μεσημεριανό σας φαγητό , το βραδινό βουρτσισμα των δοντιών και ούτω καθεξής. Αυτές οι ενέργειες θα σας επιτρέψουν να αναπτύξετε μια ρουτίνα παράλληλα με τα συμπληρώματα σας. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε το συμπλήρωμα σας πριν από τον βραδινό ύπνο, το βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για να τα θυμηθήτε. Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας έχει μοναδικές και διαφορετικές καθημερινές συνήθειες  που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής. Το κλειδί είναι να μάθετε τι ταιριάζει στα μέτρα σας και τι είναι πιο αποτελεσματικό για εσάς!